Home

Am asistat serile trecute, la invitatia amicului meu Robert Sirghea, la intalnirea Grupului pentru Dialog Filosofic din cadrul Universitații „Alexandru Ioan Cuza” Iasi. Grupul isi propune sa adune elita studentilor ieseni pentru a dezbate idei, opinii, pareri si carți care ne-au ajutat, care ne ajuta și ne vor ajuta sa ne slefuim personalitatea, sa devenim oameni.

La intalnirea avuta miercuri seara am dezbatut cu interes „Mitul pesterii”  lucrarea filosofului Platon asupra firii omenesti in privinta educatiei si a lipsei acesteia. 

Conform mitului lui Platon, legaturile ce ii tin pe oameni prinsi in pestera sunt prejudecatileiar umbrele ilustreaza in sens simbolic cultura oamenilor, bazata pe aparente, avand deci o valoare superficiala, derutanta, care confera pe de o parte o siguranta, insa amplifica in timp ignoranta, situaţie generata, conform mentiunii lui Platon, si de faptul ca noi, oamenii, suntem tinuti in acel mediu obscur inca din copilarie. Adevarul este una dintre acele valori eterne pe care oamenii le-au cautat de-a lungul timpului, pe parcursul intregii lor vieti. Asemenea omului din peştera, trebuie sa se parcurga un traseu initiatic, in care fiecare etapa trebuie familiarizata, trebuie creat un anumit camp de cunostinte.
Interpretarilor pe care am reusit sa le oferim in urma desbaterii avute  asupra simbolisticii mitului sunt urmatoarele:
  • pestera — lumea sensibila (a realitatii aparente);
  • intunericul pesterii — ignoranţa omului incult, limitat;
  • lanturile — prejudecatile, simturile care ne limiteaza;
  • focul — lumina cunoasterii;
  • umbrele de pe peretele pesterii — imaginile corpurilor fizice, aparentele care genereaza opinii intamplatoare (pareri, rodul perceptiilor si al imaginatiei);
  • corpurile purtate prin fata focului — aparentele adevarate, realitatea fizica, genereaza opiniile adevarate („orthe doxa”), suisul greu spre iesirea din pestera — drumul initiatic spre cunoasterea esentiala, cunoasterea prin intelectul analitic;
  • contemplarea lumii din afara pesterii — cunoasterea metafizica, prin intelectul pur 
Sigur, in finalitatea acestor interpretari a aparut si nuanta care a dat nasterii unor dezbateri ceva mai aprinse, si anume raspunsul la intrebarea „Cine l-a dezlegat pe cel din pestera ? Cum s-a dezlegat ?”. S-a dat drept raspuns rasucirea. Omul s-ar fi rasucit astfel incat a scapat de sforile de care era legat si s-a eliberat. O alta intrebare apare imediat si anume „De ce doar el, acel om, unul singur, a simtit nevoia de rasucire si ceilalti nu?”. Raspunsul de aceasta data este Dumnezeu. Fiecare om poseda unele calitati nascute si altele dobandite. Cumva Dumnezeu (Zeii de atunci) au lucrat in acel om aceasta vointa, imbold, pentru a se elibera.
Opinia mea finala, in urma intalnirii este aceea ca filosofia NU trebuie amestecata cu religia ca existena sau NU a lui Dumnezeu. Totodata este necesar de precizat ca NU se poate face filosofie fara o cultura generala, fara o lectura beletristica si fara o experienta emprica a vietii. Altfel risti sa devii doar un adept al unor concepte fara sa poti oferi o acceptiune proprie asupra unor abordari de ordin filosofic.
Consider extrem de necesara necesitatea unor astfel de intalniri si dezbateri pe teme filosofice, ce tin de societatea din care facem parte. Grupului pentru Dialog Filosofic se intalneste in fiecare miercuri seara de la ora 20:00 in corpul R al Universitatii, sala 215.
AfisW
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s