Home

Acum, in pragul de a parasi Iasul pentru o cariera in Bucuresti, acum cand ar trebui sa mai scriu la licenta, Iasul pare mai viu ca niciodata.

Astazi este 22 iunie 2014, iar la Iasi se desfasoara Festivalul International al Educatiei. Tot astazi are loc la Iasi PERFORM , un festival de teatru independent si arta performativa.

PERFORM incepe astazi,  la ora 18:00 cu spectacolul  LSD Theatre Show, Sala Uzina cu teatru – TNI.

Stiu ca la Cluj are loc Electric Castle, stiu ca Timisoara are ceva al ei, stiu ca amandoua orase sunt candidate pentru Capitala Culturala Europeana, dar mai stiu si ca nici un alt oras nu poate suprinde si transmite mai bine sentimentul artei in cultura europeana decat Iasul. Acest oras, ” al inceputurilor” cum il numea cineva. De mentionat ca doua dintre institutiile cele mai de pret ale civizilzatiei romane au luat nastere la Iasi, prima Universitate: A.I. Cuza si primul teatru: Teatrul National Vasile Alecsandri.

Iasul a dat culturii romane personalitati ca: Ion Creanga, Mihai Eminescu, Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, Sabin Balasa, Neculai Tonita, Emil Racovita, Octav Bancila, Grigore T. Popa etc. oameni care au fost formati in spatiul cultural iesean.

Mihail Koglniceanu afirma la Luneville, in Franta: „N-aş schimba săraca Moldovă nici pentru intaiul tron din lume” . 

Iasul merita mai mult ca orice alt oras sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021, iar festivaluri ca FIE, FILIT, ContemporanIS, PERFORM etc. sunt dovezi clare ale exprimarii contemporane ale unor oameni talentati, poate peste ani, viitoare personalitati ale culturii romane.

Astazi oscilez intre a imi termina de scris licenta sau a merge la teatru. O prietena imi spunea zilele trecute ca „La Bucuresti vii pentru bani,la Iasi stai pentru suflet”, i-am raspuns, metaforic, ca mi-am vandut de mult sufletul. De ceea ce pot fi convins este ca teatrul nu m-a tradat niciodata, nu m-a inselat, nu s-a jucat cu sentimentele mele incat sa ma raneasca, teatrul m-a ajutat sa vad si sa simt o lume pe care inca nu o descoperisem , teatrul, arta cu ai sai oameni mi-au oferit unele dintre cele mai frumoase sentimente posibile – emotia. Iasul respira cultura, o poti simti in mirosul de tei atunci cand cobori Copoul sau te poti opri la Meru pentru o doza mai puternica si pentru a savura gustul de strugure al visului.

Felicitari Florin Caracala – director artistic al PERFORM, pentru viziune, implicare si talent.

Programul complet al festivalului il aveti aici: http://www.performiasi.ro/spectacole. Va astept !

logo

Reclame

Un gând despre „PERFORM Iasi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s