Home

USA-Students-VISAAm participat de curand in Senatul Universitatii A.I.Cuza Iasi la o prezentare a celor de la FULBRIGHT Romania, cei care se ocupa cu creearea dosarului de admitere la universitatiile (de top) din America.

Inainte de orice, ca absolvent de liceu trebuie sa stii bine limba engleza. Prima intrebare care intervine, probabil, in mintea voastra e DE CE SA STUDIEZI IN AMERICA ?

Dincolo de perceptia pe care, cu siguranta o ai, din filme, carti, interviuri, America pare o oaza de distractie si de oportunitati profesionale. Ghici ce ? Chiar asa e !

Am sa iti ofer cateva motive, mai realiste ce-i drept, pentru a studia in U.S. :

 • Aprox. 1600 de români studiază în SUA cu ajutor financiar generos oferit de universităţi de prestigiu; aproape 500 dintre ei sunt înscrişi la programe universitare;
 • Conform clasamentului “World University Rankings 2012-13” întocmit de Times Higher Education, topul mondial este condus de o universitate americană: California Institute of Technology. De altfel, 14 dintre primele 20 de universităţi din lume se află în SUA.
 • Universităţile americane vă pun la dispoziţie facilităţi academice şi de cercetare excepţionale, cursuri şi conferinţe susţinute de profesori de elită, inclusiv laureaţi ai Premiului Nobel şi deţinători ai unor prestigioase distincţii americane şi internaţionale;
 • Campusurile americane vă oferă activităţi extracurriculare, stagii de practică (internship), programe de studii în străinătate (study abroad), consiliere academică şi sprijin în carieră;
 • Admiterea la studii se face pe baza unui dosar de admitere care îi permite candidatului să furnizeze date complete despre sine, atât în plan academic cât şi în activităţile extra-şcolare, admiterea realizîndu-se prin evaluare holistică (suma tuturor priceperilor/calitatiilor tale umane).
 • Ajutorul financiar se acordă pe baza meritelor academice şi extracurriculare, atât la admitere cât şi pe durata studiilor.

DOSARUL DE ADMITERE:

 • Foaia matricolă (Official Transcripts): cuprinde materiile şi mediile anuale din liceu, precum şi media generală (GPA), atunci când situaţia şcolară este deja încheiată. Nu este nevoie de transcrierea mediilor din sistemul românesc unde notarea este de la 1 la 10, în sistemul american, de la 1 la 4. Ar fi util ca foaia matricolă să fie însoţită de un profil al liceului la care studiaţi. În acest fel aţi contribui la o bună contextualizare a performanţelor vostre şcolare la nivelul  sistemului românesc de învăţământ liceal.
 • Va trebui sa dati un examen de limba engleza (testele standardizate, în general TOEFL şi SAT.)
 • Două sau trei scrisori de recomandare;  este recomandabil să solicitaţi scrisori de recomandare atât de la profesori cât şi de la specialiştii cu care colaboraţi în cadrul activităţilor extraşcolare.
 • Cel mai important, Eseul de admitere, pe o temă sugerată de universitate. Acest lucru denota MOTIVATIA ta cu privire la studiul in acea universitate.
 • Formularul de aplicaţie, disponibil online pe site-urile universităţilor. Trebuie să completaţi rubricile cu informaţii personale, educaţionale, informaţii despre activităţile extraşcolare desfăşurate, premiile obţinute, etc. Dacă spaţiul din acest formular vi se pare insuficient pentru a include toate informaţiile pe care le consideraţi relevante, ar fi util să ataşaţi un CV care să includă aspecte care ar putea să îţi saporească şansele de admitere. Atenţie: există universităţi care indică în mod explicit că NUacceptă documente suplimentare!
 • Taxa de admitere, între 40 – 100 USD, pentru procesarea dosarului de admitere.
 • Declaraţia financiară pentru obţinerea ajutorului financiar (International Student Financial Aid Form):  unele universităţi americane cer ca aplicantul să trimită acest document financiar împreună cu celelalte documentele din dosar, altele îl solicită după depunerea dosarului. Verificaţi cerinţele fiecărei universităţi şi acţionaţi corespunzător.
 • Dosarul de admitere trebuie să ajungă la universităţi până la termenul limită (application deadline) care este, de obicei, în decembrie-februarie pentru anul academic care începe în august/septembrie. Dacă application deadline este 2/15 înseamnă că dosarul trebuie să ajungă până la data de 15.02. (în sistemul american data este redată în succesiunea lună/zi.)

Exista posibilitatea, cea mai buna si utila, zic eu, pentru a obtine o bursa de la universitatea respectiva si pentru a fi admis, sa iei legatura cu un profesor universitar de acolo. Intri pe siteul universitati care te intereseaza, si cauti corpul didactic/profesoral, acolo ai adresele lor de e-mail si poti discuta cu dumnealor despre interesele comune asupra unor domenii de studiu (arte, filosofie, tehnologie) din care sa reiasa pasiunea, motivatia si talentul tau pentru acel domeniu. Crede-ma, poti avea surprize uriase !

Printre universitatile disponibile de studiu se numara HARVARD, PRINCETON, University of California si Massachusetts Institute of Technology .

Mai multe informatii poti obtine de aici: http://www.fulbright.ro/

Stay Gold !

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s