Home

Tudor(8 ani): Radu, m-am indragostit de o fata blonda, frumoasa, de la mine din clasa.
Eu: Bravo, Tudore! Si ea stie?
Tudor: Da, i-am trimis un bilet in care i-am spus ce simt pentru ea.
Eu: Si ea cum a reactionat?
Tudor: A zambit si mi-a trimis si ea un bilet in care ma roaga sa o aștept pana in clasa a4a cand o sa ma sarute.

Ma simt atat de norocos ca pot avea oameni in jurul meu pe care sa ii pot numi „prieteni”. Pe unii dintre ei, i-am cunoscut pe scara blocului, in cartier, in liceu sau la facultate. Ceea ce pot spune e ca – pornind de la textul lui Aristotel „o, prieteni, eu nu va sunt prieten“ si „cel care are mulţi prieteni, nu are nici un prieten.“– eu am avut o sansa, pentru ca prietenia este un sentiment atat de intens si atat de focalizat, incat este imposibil sa fie larg distribuit.

Daca in cazul „o, prieteni, eu nu va sunt prieten“, aflam ca este posibil sa fii prietenul cuiva care nu iti este prieten, in cazul „cel care are multi prieteni, nu are nici un prieten“ aflam ca nu este posibil sa ai mulţi prieteni. Prietenia este suficient de generoasa ca sa existe in sine, fara reciprocitate, dar este suficient de pretioasa ca sa fie rara. Avertismentul din aceasta formula, insa, este pentru cei mult prea generosi, care vor sa-si extinda puterile benefice ale sufletului asupra cat mai multor oameni. Este, de asemenea, un apel la maturizare pentru cei care vor sa fie iubiti de toata lumea, vor sa le fie, toti, prieteni.

Prietenia este participarea la constiinta existentei celuilalt, a prietenului. Odata ce simti ca el gandeste, asa cum simti ca tu gandesti, odata ce simti ca el simte, asa cum simti ca tu insuti simti, odata ce simti ca si el merge, asa cum simti ca tu mergi cand mergi – esti prietenul lui.

Evident, prietenia este o specie a cunoasterii, a cunoasterii din care rodeste acest sentiment cald al apropierii, dar o atare cunoastere nu cere vecinatate imediata. De altfel, aceasta este si splendoarea prieteniei: oricat de rara este, nu depinde nici de altii (adica de reciprocitate), si nici de imprejurari (adica de proximitate) de aceea ma simt un norocos sa am un prieten ca cel de mai sus.

P.S. imi este dor, draga prietene, de conversatiile noastre, oricat de banale ar fi fost ele odata.

Reclame

4 gânduri despre „Despre prietenie

  1. Minunat! În fiecare clipă a vieții avem de învățat despre frumusețea ei, prin simplitatea tuturor lucrurilor ce ne înconjoară..important e să reușim să o vedem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s