Home

Guest post by Lucian MUSTAȚĂ  – blogger & consultant PR independent

“Motivele care ar trebui să stea la baza unui viitor student la PR” – asta îmi cerea Radu să scriu în urmă cu două săptămâni. Din păcate, nu pot face o listă cu motive până nu le cunosc pe ale mele. Și nu, deși am aproape doi ani de când am absolvit facultatea de Comunicare și Relații Publice, încă nu am aflat motivele reale care m-au determinat să o fac. De când mă știu îmi place să scriu și să vorbesc. Atât.

În schimb, m-am gândit să fac o listă cu calități și însușiri pe care un tânăr ar trebui să le dețină ca să facă un PR de calitate (aflate pe propria piele, bineînțeles):

  1. Poftă și abilități de comunicare (scuzați exprimarea): Dacă ești persoana care când iese la bere / suc cu prietenii nu scoate un cuvânt toată seara, cel mai probabil nu ești făcut pentru o carieră în relații publice. Ce-i drept, relațiile publice nu se referă doar la a fi purtător de cuvânt (unde chiar trebuie să știi să comunici), dar dacă ai idei și nu știi/ nu poți / nu vrei să le expui măcar… alege-ți altceva.
  2.  O perfectă cunoaștere a limbii române (și a cel puțin unei limbi străine): dacă nu-ți știi limba maternă, publicul și clienții te vor târî prin noroi.
  3. Curaj: nu poți face PR dacă a) nu ai tupeu să te ridici în picioare și să spui NU, nu sunt de acord! pentru că de-a lungul activității o să ajungi în situația să trebuiască să spui asta; și b) nu ești în stare să încerci ceva revoluționar șl să-ți asumi rezultatele (aplauze sau huiduieli deopotrivă).
  4. Diplomație și fermitate (hotărâre) – merg mână-n mână cu punctul a) de mai sus – ca practicant în Relații Publice vei fi pus în postura de trebui să-ți menții părerea / punctul de vedere fără să pierzi însă relația cu omul din fața ta, poți pierde contracte pe bani buni.
  5. Coloană vertebrală: un lucru pe care mulți îl scot la înaintare în discurs, dar puțini îl au cu adevărat. Din nou, să-mi fie scuzată exprimarea colocvială, nu poți să faci din rahat bici și să-l faci să trosnească. Dacă ai un produs (serviciu, persoană ș.a.m.d.) prost, oricât ai încerca să-l învelești în foițe de aur, produsul rămâne prost. Posibil ca publicul să aprecieze ambalajul, dar după ce deschid cutia…?
  6. Bune capacități de relaționare: acestea se leagă de punctul 1. Să fii un bun PR înseamnă să fii în stare să legi prietenii noi indiferent de situație, context sau loc. Relațiile sunt relații și niciodată nu știi cum te poate ajuta la un moment dat vecinul de scaun de la prima conferință de presă la care ai participat.
  7.  Cultură generală și MULTE cărți citite la activ: ca PR vei comunica: vei scrie mesaje publicitare, vei scrie comunicate de presă, vei scrie update-uri de facebook. Sau le vei face pe toate și altele pe deasupra. Și asta nu e tot – le vei scrie pentru diferite domenii și pentru diferiți oameni, prin urmare trebuie să cunoști oceanul în care navighezi. Și nu poți face asta decât având în minte situații și deținând un vocabular dezvoltat.
  8.  Punctualitate: nimănui nu-i plac întârzierile celuilalt și un decalaj de câteva minute poate face diferența. Nu întârzia!.
  9.  Atenție la detalii;

Și ultimul dar nu cel din urmă, curiozitate: un bun PR este cel care vrea în mod continuu să învețe lucruri noi (și cum domeniul se schimbă în permanență, nu vrei să fii ultimul din clasă).

Succese!

____________________________________________________________________

LucianMMustataLucian Mustață este absolvent ’12 al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza din Iași” – specializarea Comunicare și Relații Publice. În prezent, fondator al site-ului de cultură CititoruldeCărți.ro, director de comunicare la o publicație online și consultant PR independent. Pasionat de online ;).

Reclame

Un gând despre „10 calități de care un tânăr are nevoie ca să profeseze în Relații Publice

  1. Pingback: 10 calități de care un tânăr are nevoie ca să profeseze în Relații Publice | Lucian Mustață blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s